Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Haberler

Haberler

5. Kadın Akademisi Eğitimlerini Başarı İle Tamamladı

5. Kadın Akademisi Eğitimlerini Başarı İle Tamamladı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geleneksel hale getirilerek düzenlenen Kadın Akademisi Eğitim Programının 5.si başarı ile tamamlandı.

Nisan ayında eğitimlerine başlayan ve 10 hafta boyunca kesintisiz devam eden eğitimlerimiz 19 Haziran 2023’de yapılan son etkinlik ile tamamlandı. 10 hafta boyunca ‘Kadın ve Aile’ye dair birbirinden farklı konular uzman konuklar tarafından ele alındı.

Güçlü toplumların temelinin güçlü aile ve güçlü kadın olduğu felsefesini benimseyen Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, kadınlarımızı bilinçlendirmeyi amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda her hafta alanında uzman akademisyen konuklarımızla Kırşehirli kadınlarımızı bir araya getirdik. Eğitimlerimizde özellikle güçlü bir ailenin temel bileşeni olan kadının toplumdaki gerçek değerini ortaya koymaya çalıştık. İlk haftalardan itibaren katılımcılarımızdan oldukça olumlu geri dönüşler almamız bizi daha da motive ederek doğru bir amaca hizmet ettiğimiz gerçeğini görmemize vesile oldu.

Eğitimlerimiz boyunca kadın, aile ve toplum konularına ilişkin aşağıdaki başlıkları ele aldık:

  • Tarihsel Süreçte Kadın ve Aile
  • Türk Kültür ve Devlet Geleneğinde Kadın ve Aile
  • İslam Dininde Kadın ve Aile
  • Ahilik ve Bacıyan-ı Rum
  • Aile Değerleri ve Aile İçi İletişim
  • Sağlık Okuryazarlığı
  • Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirme
  • Kadın Güvenliği ve Bağımlılıkla Mücadele
  • Kadın ve Aileye Yönelik Sosyal Destekler
  • Güçlü Kadın, Mutlu Aile, Güçlü Toplum

Çalışmalarımızın gerçekleşmesinde merkezimize verdikleri desteklerden ötürü başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Vatan KARAKAYA olmak üzere eğitimcilerimiz: 

  • Sayın Prof. Dr. Nur ÇETİN’e
  • Sayın Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL’e
  • Sayın Prof. Dr. Refik BALAY’a
  • Sayın Prof. Dr. Ertuğrul YAMAN’a
  • Sayın Doç. Dr. Davut AYDIN’a
  • Sayın Doç. Dr. Sultan Selen KULA’ya
  • Sayın Dr. Öğr. Üyesi Suzan YILDIRIM’a
  • Sayın Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül TURAN’a

çok teşekkür ederiz.

Ayrıca eğitimlerimizi aksatmadan her hafta fedakârca katılım sağlayan, bizlere verdikleri destek ve motivasyon ile yolumuzu aydınlatan tüm değerli katılımcılarımıza teşekkürü borç biliriz.

Gerek eğitim sürecindeki sohbet ortamlarında gerekse süreç sonunda yapılan değerlendirme sınavında, eğitimlerden gördükleri faydaları dile getiren değerli katılımcılarımızı tanımış olmanın mutluluğunu taşımaktayız. Kıymetli katılımcılarımızın aldıkları eğitimlerin güçlü bir toplum inşaasında kendilerine rehberlik etmesini dileriz.

Katılım belgelerini hazırlanacak olan törenle alacak katılımcılarımızın Kadın Akademisine ilişkin güzel düşüncelerini paylaşmaktan onur duyarız.

Asuman YÜCEL: Öncelikle Kadın Akademisi gibi böyle güzel bir programı ücretsiz olarak verdiğiniz için teşekkür ederiz.  Eğitimlerin hem eğlenceli hem de eğitici olması ve bize çok büyük katkıda bulunan birbirinden değerli hocalarımızın hoş sohbeti ve aydınlatıcı bilgilerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederim. Kadına değer verilmeyen bir toplumda hocalarımız sayesinde birçok şeyi öğrenip bizlere farklı boyutlarla taşıyan birçok örneklerle anlatan hocalarım bir kadın olarak beni daha çok kendime getirdi ve özgüvenim daha yükseldi. Bana bu katılımında destekçi olan değerli Nur Çetin Hocam ve diğer bütün hocalarıma katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. Hepinizden Allah razı olsun, sayenizde bilmediğimiz çok şeyler varmış, onları öğrendik. Kadın Akademisi’nin bana kattığı en önemli şey İslam’da kadın, tarihte kadın, ailede kadın, yani her yerde kadının ele alınması oldu. Benim bu konuda hiçbir bilgim yoktu. Bu eğitimde kadının ve kendimin de aslında çok değerli olduğunun farkına vardım”. 

Kübra Tortum YENİÇERİ:Bu eğitimlere katılarak sevginin değerini öğrendim, bir insanın kaç yaşında olursa olsun sevgiye ilgiye sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı olduğunu öğrendim. Sevgi denilince hiç bu açıdan düşünmüyoruz nedense? İslamiyet’te ve diğer dinlerde kadına verilen değerler hakkında bilgi edindim. Aslında İslamiyet’in, kadına değer vermiyor denilen bir dünyadan, çok “aydın” Avrupa ve diğer kıtalardan, dinlerden daha çok değer verildiğini bilimsel verilerle öğrenmiş oldum”.

Ayşe GÜVEN: “Kadın Akademisi’nde eşlerin birbirlerine nasıl davranırlarsa hayat o kadar daha kaliteli yaşanır, bunun farkına vardım. Aile içinde anne baba ve çocukların davranış biçimlerinin nasıl olması gerektiğini öğrendim.  Şehrimizle ilgili bilmemiz gereken bilgileri öğrendim. Ben kendi adıma şehrimizde yatan veriler hakkında hiçbir bilgim yokmuş, bunun farkına vardım”.                  

Gülay GÜNEŞ: “Her daim gerekli ve eğitimin yaşı yok; özellikle de toplum bütünlüğü için kadınların eğitimi daha önemli; topluma yön veren hep kadınlar olmuş, bunu daha detaylı olarak öğrendim ve kadın olduğum için daha da gururlandım. Tarih bilgilerimizin eksikliğini fark ettim, geçmiş tarihimizi bilmeden geleceğe yön veremeyiz. Ayrıyeten Türk kadınlarının geçmiş tarihimizden bu yana hep en önde eşine ve ülkesine destek olan bir yapısı olduğunu öğrenince geçmişimizdeki kaliteden ve asaletten dolayı gururlandım. Bunun yanında İslam’la birlikte Türk aile yapısının daha da değer kazandığını, maneviyatıyla bütün insanlığın yararı için çalıştığını ve çocuklarımıza da bunu aşılamamız gerektiğini, bu sayede daha mutlu aile daha mutlu ülke ve daha mutlu dünya yaşamak için gayretlerimizi artırmamız gerektiğini öğrendim, ayrıca Kırşehir şehir ve bir kadın olarak şehrimizin kadınlarının değerini öğrendim”.      

K. İlayda YÜCEL: "Bu programda edindiğim donanımlı bilgileri günlük hayatıma yerleştirip daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürdürmeye hedefliyorum. Bana çok güzel kazanımları olmakla beraber yeni bir bakış açısı kazanmamı sağladı. Bir kadın ve gelecekte bir anne adayı olarak Akademiden son derece faydalandığımı düşünüyorum. Geleceği bilmenin en iyi yolu bugünü en iyi değerlendirmektir diye düşünüyorum".

Suzan İNCE: "Kadın Akademisine gelmeden önce aileme ve hayata karşı korku duyduğum ve sabırsız olduğumu düşündüğüm bazı konular vardı. Bunlar birisi gelecek kaygım idi, bu kaygı neden ile ne çocuklarımla ne de arkadaşlarım ile kaliteli vakit geçiremiyordum. Aldığım eğitimde öğrendim ki aslında şu an da benim için çok kıymetli yanımda olan insanların değerlerini bilmek onlar ile kaliteli vakit geçirmekti. Bir diğeri ise kadın olmanın kıymeti ben kendi değerimi hakkettiğim şekilde hocalarım sayesinde kazandım".

Özlem DEMİR: “Kadın Akademisi eğitimlerinde kadının toplum hayatındaki katkısının ve rolünün önemini ve büyüklüğünü, ne kadar değerli olduğumuzu, aslında en çok şikayet ettiğimiz erkek davranışlarının temelinde bir annenin ne kadar önemli temel düzenleyici ve düzeltici olduğunu, toplumun temelinin aile olduğunu ve bunu korumak için neler yapmamız gerektiğini, erkeğin önünde ya da arkasında değil, tam yanında ve en büyük destekçisi olarak beraberce yürümeye, kadının güçlü olduğunu isterse her zorluğu aşabileceğini, kadının önce insan sonra eş anne evlat gibi değerli kavramları nasıl bir arada yürütebildiği, İslam’ın kadına bakış açısı ve verdiği değerin tarihsel olarak önemini öğrenmiş oldum. Bize bu bilgileri öğrenme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz”.

Selma GÜNEŞ: “Eğitimler olaylara karşı daha objektif olmamı gerektiğini hatırlattı, aile içi iletişim açısından bana çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Örneğin eşime karşı davranışlarımı gözden geçirdim bunun büyük bir etkisi olduğunu gördüm”.

Ayyüce ÇELİK:Eğitimde aldığım bilgi kişisel motivasyonumun artmasına ve kendime olan güvenimin gelişmesine sebep oldu. Düşünce ve bakış açımı daha pozitif olarak dönüştürdüm. Ailem bendeki değişikliği her zaman dile getiriyor. Bütün hocalarımla teşekkürü borç biliyorum”.

Zehra AKÇAKAYA: “Akademide almış olduğum bu eğitimin bana en büyük katkısı bir kadın olarak kendimi fark edebilmem oldu, kendime olan değerinin artmasına katkı sağlayarak bana güç verdi, ailemin mutlu huzurlu ve güçlü olabilmesini sağlayacak gücü kendinde bulmamı sağlayarak bana büyük bir farkındalık kazandırdı, kadının toplumdaki yerinin ve öneminin kıymetini daha fazla anladım, kendim de bir kadın olarak önceliklerimin ve sorumluluklarımın daha fazla farkına vardım ve bu farkındalıklarımın hayatıma uygulayabilecek gücü kendimde buldum ve öğrendiklerimi de çevremdeki her kadını aydınlatmak için kendimi sorumlu hissediyorum”.

Sagipa KYZY: “Kadın Akademisi’nde birbirinden değerli hocalarımızdan çok güzel ve verimli bilgiler edindik.  Her hafta farklı konulardan hayatımıza katkıda bulunan bilgiler ve eğitimler gördük, kadınların eğitilmesine ve eğitim alanındaki gücüne ne kadar ihtiyacımız olduğunu anladık.  Aile değerlerini korumada ve çocuğu büyütmede kadınların yeri çok önemlidir, akademide gördüğüm eğitimler benim için çok faydalı oldu.  Kadınlarımızın her alanda kendini yetiştirmesi çok önemlidir, aile bütünlüğünü korumada samimiyet, sadelik, sadakat ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Mutlu bir aile kurmak için biz kadınlar her zaman kendimizi geliştirmemiz gerekiyor, aile küçük bir memlekettir, o memleketin sağlam olması için ebeveynlerin birbiriyle iletişiminin sağlam olması gerekiyor, çünkü evdeki çocuklar anne babaya bakarak yol alır”.

Senem KUŞÇU: “Öncelikle böyle güzel bir çalışmayı bizlere kazandırdığınız için teşekkürlerimizi sunarım, bizi bu etkinliklerden ve bilgilerden mahrum bırakmadığınız için bir kadın olarak mutluluğumu dile getirmek istiyorum.  Akademinin bize kattığı en önemli şeylerden biri kadınların şiddete yönelik farkındalığım artırması oldu.  Artık eskiye göre daha duyarlıyım ve bilinçliyim. Bundan sonra da bir kadın olarak başka kadınların hak ettiği saygıyı ve onuru yaşama kazandırmak için her projede yer alacağım. Çünkü bu bilinci edindim. Birçok kadının da benim gibi düşündüğüne eminim. Kadın demek aile örf adet gelenek gibi özgürlük demek”.                                                                            

Ayşe ARMAĞAN: “Bu eğitimlerde Ahi Evren Veli, Ahilik teşkilatı yaptığı çalışmaları öğrendim. Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınlar Birliği) dünyanın ilk kadın Teşkilatı olduğunu öğrenmiş oldum. Bu teşkilatın kültür sanat alanında yaptıkları çalışmaları, gerektiğinde askeri alanda teşkilatlı olarak erkeklerin yanında vatan savunması yaptıklarını öğrendim. İslam dini ve diğer dinlerde dinlerin kadına bakış açıları bize anlatılmıştır, ayrıca bize sürekli örnek gösterilen Batı’nın kadın hakları konusunda sicillerinin hiç de iyi olmadığı konusunda anlatımlar yapılmıştır”.

İpek DEMİR:  “Günümüz toplumunda kadın ve erkek eşitliği üzerine tartışmalar devam ederken Kadın Akademisi’nde erkek ve kadını ayrıştırmak yerine bütünleştirmeyi, henüz evliliğe başlarken sen ve ben değil biz olmaya niyetlenmeyi, aile kurumunun temellerini sağlam atarak mutlu ve güç bir toplum inşa etmenin öneminin farkına vardık. Toplumun inşası aşamasında kadının rolü her dönemde farklı olmuştur. Şöyle ki; Türk ve İslam toplumlarında kadın her daim değerli olmuştur. Bunu Cengiz Han’ın “Ben Han’ım, bu da benim hanım” deyişinden anlayabiliriz. Bacıyan-ı Rum teşkilatının lideri Fatma Bacı, Ahilerin lideri Ahi Evran'ın eşidir. Yine insan haklarının ilk uygulayıcısı olan Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in kız çocuklarına ve kadınlara verdiği değer izahtan varestedir. Nitekim Yahudilik ve Hristiyanlık gibi dinlerde kadın cadı olarak görülüyordu. Tüm bu bilgilere akademi eğitimlerinde sahip oldum.

Esma ASLAN: “Bu eğitimlerde kadınların aile ve genel hayattaki önemini daha iyi fark ettik, özendiğimiz Batı’dan da önce kendi tarihimizde kadının hep önemli olduğunu öğrendik”.

Burulkan PALA:“Kadın akademisinde aldığım eğitim sonucunda Kadının ailedeki yeri, rolünü, aileyi bir arada sağlam bir şekilde tutmanın ipuçlarını öğrenmiş oldum. Kadına verilen değer ve önemin hem tarihsel süreçte, hem de kutsal kitaplarda kadınlar ile ilgili yazılan metin ve ayetlerin karşılaştırmalı analizi hakkında bilgi edinmiş oldum. Kendimin dünyada tek ve bana benzeyen birinin olmadığını, kendimin değerli birey olduğumu, ilk önce kendime değer vermem gerektiğini, kendime değer verirsem, başkalarının da bana değer vermeye başlayacağının farkına varmış oldum”.     

Huriye EDİZ: “Doğru bildiğim yanlışları anlamam da, bilmediğim konularda bilgi edindim. İslami açıdan da yapılan bilgilendirmeler örnekler çok güzeldi. Tüm emeği geçenlere çok çok teşekkür ederiz.”

11.07.2023 13:00 || 237 kez okundu.