Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi

Haberler

Haberler

Bağımlılıkla Mücadele Kasım Ayı Etkinliği

Bağımlılıkla Mücadele Kasım Ayı Etkinliği

Alkol Kullanımı Sonucu Gelişen Fiziksel ve Ruhsal Sorunlar

A. Fiziksel sorunlar

Alkol tüketimine bağlı olarak vücuttaki tüm organ sistemleri etkilenmekte ve birçok hastalık oluşmaktadır.

Bunların kısaca isimlerini şöyle sıralayabiliriz:

Sindirim sistemi:

• Özefajit

• Özefagus varisleri (uzun süreli alkol içme sonucunda yüzeyel özefagus venleri genişler. Kusma ve öğürme sırasında rüptür olmaya meyillidirler. Yaşamı tehdit ederler.

• Gırtlak ve özefagus kanserleri (özellikle birlikte sigara da içiliyorsa)

• Peptik ülser, gastrit, refl ü (midede asit salgılanmasının artmasına bağlı olarak)

• Süregen diyare ve emilim bozukluğu (folat, vitamim B12, tiamin, niasin, kalsiyum, magnezyum eksikliği ve beslenme bozukluğuna yol açar)

• Karaciğerde zedelenme (alkolün hem direkt toksik etkisi hem de kronik yetersiz beslenme sonucu oluşur. AST, ALT, GGT, yükselir. Lipid metabolizmasında bozukluklar olur, trigliserid ve HDL düzeyi artar, hipoglisemi oluşur ve komaya yol açabilir. Ayrıca KC yağlanması görülür ve muayenede KC ağrısız olarak büyümüş palpe edilir. Hepatit, hepatosellüler karsinoma, siroz ve metabolik etkileri sonucu beyin zedelenmesi oluşur)

• Gut (Pürin metabolizmasının bozukluğu sonucu serum ürik asidi yükselir). Sinir sistemi: Periferik nöropati: Polinöropatiler sinsi başlangıçlıdırlar ve yavaş ilerleme gösterirler. Öncelikle bacaklar etkilenir.

B. Ruhsal sorunlar

Kronik alkol kullanımı sonucu oluşan psikotik bozukluklar Bu klinik tablolar ya alkol yoksunluğu sırasında ya da alkol intoksikasyonu sırasında ortaya çıkabilir.

Alkolik halüsinosis; Uzamış halüsinasyonlar ve sanrılarla karakterizedir. Halüsinasyonlar, çoğu kez rahatsız edici seslerdir. Bazen sesler; motor sesi, vızıltılı, müzik, telefon sesi ya da köpek havlaması gibi olabilir. Hasta sesleri ayırdedilebildiği zaman bunların ailesinden birilerine, arkadaşlarına ya da komşularına ait olduğunu, radyo ya da radar sesi olabileceğini söyleyebilir.

Alkol paranoyası; Yüksek miktarda alkol tüketimi ile paranoid sanrıların birlikteliği durumudur. İşitme halüsinasyonları olabilir. Bazı kitaplarda patolojik kıskançlık (Othello sendromu) şeklinde görülür. Bu kişilerin önceden paranoid kişilik özellikleri sergiledikleri söylenir. Burada alkol uygun kişilikte varolan patolojik eğilimleri ortaya çıkaran bir etkendir. Bu kişiler şüpheci, alıngan ve yansıtmaya eğilim gösteren özellikler taşırlar.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri

 

 

Afiş: Güzel sanatlar fakültesi öğrencisi

Batül Kaya

8.12.2023 11:38 || 117 kez okundu.